BergamotBiologotest1

DANS DOOR HET LEVEN MET HART EN ZIEL

Bergamot

IMG6843 IMG6831
IMG6708

Citrus aurantium, ssp. Bergamia – Familie: Rutacea.

Bergamot is een niet eetbare citrusvrucht, een kruising tussen de pomerans en de citroen, met een opmerkelijke opwekkende werking. De enigste plaats waar de bergamot goed gedijt is helemaal onderin de laars van Italië, rond de stad Reggio di Calabria. Alleen van deze plek komt de meest optimale kwaliteit bergamotessence. Ook aan de Ivoorkust zien we bergamot maar de olie hiervan is van inferieure kwaliteit. Bergamot is een belangrijk bestanddeel in bijna alle parfums en de grote parfum- en cosmeticahuizen nemen alleen genoegen met de bergamot-olie uit Zuid-Italië.

Hoe de bergamot op deze plaats bij Reggio di Calabria terecht is gekomen gaan vele verhalen. De meest waarschijnlijke is dat Christoffel Columbus de bergamot ontdekte op de Canarische eilanden en haar meenam naar Reggio di Calabria waar de natuurlijke omstandigheden als zon, zee, wind, en grondsoort optimaal bleken voor deze boom.

Bergamot is de vrucht van een boom van ongeveer 5 meter hoog met stevige groene bladeren. De bloemen zijn wit en stervormig en ze verspreiden een zoete geur. De eenmaal rijpe vruchten in het voorjaar zijn groter als een flinke sinaasappel en mooi geel. De olie wordt echter gewonnen uit de schil van de nog onrijpe vrucht die dan nog diepgroen is, wat ook tevens de kleur van de echte bergamot-olie is.

De geur van een goede essentiële bergamot-olie is uitermate licht en helder, zacht verfrissend en warm bloemig en wordt meestal heel aangenaam gevonden. Hoe fijner de geur des te dieper is de werking op de psychische niveau’s.

In de aromatherapie heeft bergamot haar waarde bewezen als belangrijkste olie om in te zetten bij depressies, neerslachtigheid en angst. Daarnaast wordt ze veel gebruikt bij ontstekingen van keel en blaas, schimmelinfecties,koortsuitslag, eczeem en psoriasis, vette huid, gebrek aan eetlust, als koortsverlagend middel en als ruimtereiniger. Omdat bergamot de lichtgevoeligheid van de huid verhoogt moet je opletten in de zon of eventueel bergapteenvrije bergamot gebruiken. In het zuiden van Italië wordt bergamot als een panacea gebruikt, een middel om in te zetten bij diverse klachten. Behalve in de parfumindustrie en de cosmeticabranche, zien we haar ook terug in de beroemde Earl Grey thee die gearomatiseerd wordt door bergamot. En rond Reggio di Calabria vind je diverse producten gemaakt met bergamot zoals snoepjes, een heerlijke bergamotlikeur of een verfrissende limonade.

Maar het belangrijkste van de bergamot is toch wel haar therapeutische waarde. De zon schenkt zichzelf in deze vrucht. Haar genezende warmte, licht en levenskracht zijn de verborgen schat die zich bevindt in de olie van de bergamot.

BergamotBio.nl